Een duurzaam gebouw maken begint met het ontwerp ervan. Anders dan in de meeste buitenlanden zijn we in Nederland dan vaak overgeleverd aan planmakers en projectontwikkelaars. Die willen zo veel mogelijk bouwen en als het even kan in keurige rijtjes gerangschikt.
Waarom niet alle gebouwen op de zon oriënteren? Je maakt dan optimaal gebruik van gratis energie en dat is alvast de eerste winst. Maar er zijn natuurlijk veel meer zaken waar je over na kunt denken om te komen tot een duurzame en ecologische oplossing.
De afgelopen jaren heb ik mij toegelegd op het duurzaam en ecologisch ontwerpen van gebouwen. Het natuurlijk huus in Raalte is hier een mooi voorbeeld van. Hier hebben we o.a. gebruik gemaakt van zonne-energie en windenergie. Dit huis is ontworpen met de gedachte om zo min mogelijk een belasting te vormen voor het milieu. Materiaalkeuzes spelen daarbij een belangrijke rol. Zo hebben we hier bijvoorbeeld gekozen voor een kleikorrelvloer, trascement, leemstucwerk, natuurverf, CO2 gestuurde roosters en een grasdak. Op dit moment zijn we bezig met de bouw van een bijgebouw dat wordt gemaakt m.b.v. strobalen.
Wilt u meer weten, kijk dan eens op de site van www.hetnatuurlijkhuus.nl
Een ander mooi voorbeeld van duurzaamheid is de bedrijfshal van v.d. Berg Beton. Deze is gekoppeld op een warmtepomp waarmee ’s zomers gekoeld kan worden en ’s winters verwarmd. Het licht gaat automatisch aan in stappen als het buiten donker wordt.
Dit is slechts een greep van de vele mogelijkheden die er zijn. En de ervaring leert dat je het echt niet ver hoeft te zoeken. Er is meer mogelijk dan u denkt!