Klik op de bovenstaande afbeelding voor visiedocument AdemWonen.
Samen met Wilco Boksebeld (van Bladgoud Tuinen) en Loraine van der Hulst (Door Loraine) ben ik een nieuw project gestart met de missie een hypermoderne gezonde leefomgeving te bouwen waar je met een gerust hart kunt ademhalen.
Maar ook om verantwoord omgaan met de natuur en bouwen met een kleine CO2 voetafdruk. Wij doen dat door toepassing van ecologische en hernieuwbare materialen. We denken na over de woning, het interieur én de buitenruimte en zorgen dat alles op elkaar wordt afgestemd.
Zo ontstaat een leefomgeving die deugt.
Adem Wonen wil een antwoord geven op moderne maatschappelijke thema’s, als:
Voor ons gaat duurzaamheid veel verder dan alleen maar energie besparen. We zetten met adem wonen in op een gezond binnen- en buitenklimaat. Onze woningen zijn voorzien van een ademende schil met een hoge isolatiewaarde die opgebouwd wordt met natuurlijke materialen als hout, cellulose, stro en leem. Daarnaast maken we de woning demontabel, zodat hergebruik mogelijk wordt aan het einde van de economische levensduur
Hete dagen, stormen, bosbranden, droogte, maar ook hevige regenval zullen steeds vaker voor gaan komen op onze planeet. Hoe verlagen we de CO2 uitstoot die hiervoor verantwoordelijk is. We moeten mensen ervan overtuigen dat we anders om moeten gaan met onze aarde. Dat begint bij minder consumeren en afval produceren. Onze visie is dat we iets toe moeten voegen aan de plek waar we willen gaan bouwen en meer samen mét de natuur moeten leven dan ván de natuur. Meer groen en minder verharding voorkomt hittestress en zorgt ervoor dat het water gecontroleerd wordt afgevoerd naar de bodem. Zo houden we het grondwater op peil en voorkomen we schade aan funderingen en kelders. Meer groen zorgt ook voor meer biodiversiteit en dus leven. Wij zijn onderdeel van dat leven!
Er is een tekort aan betaalbare woningen en het aantal 1 en 2 persoons huishoudens stijgt in rap tempo. Daarnaast is er eenzaamheid onder ouderen en jongeren en moeten de mensen langer thuis blijven wonen. Onze woningen moeten levensloopbestendiger worden en geschikt zijn voor een bredere doelgroep en meerdere fases van ons leven. We moeten veel meer bouwen wat er gevraagd wordt; dat begint met een goed ontwerp…
In de stad is de ruimte beperkt. Met meer mensen wonen op dezelfde oppervlakte. Hoe verdelen we die beperkte ruimte…
Tiny houses en nieuwe vormen van wonen? Maar ook anders bouwen!
Op mooie zomerse dagen is hittestress aan de orde van de dag. Er moet veel meer aandacht komen voor het vergroenen van onze steden. Dat houdt ze leefbaar en gelukkig wordt dit onderkent door steeds meer politieke partijen. Daarnaast komen er meer en meer boerderijen leeg te staan en trekken jonge mensen naar de stad i.v.m. de werkgelegenheid. Er moet nieuwe werkgelegenheid komen op het platteland. Ook hier moeten nieuwe woonvormen mogelijk worden gemaakt. De boer wil graag oud kunnen worden op de plek waar hij altijd gewerkt heeft. Als daar dan de mogelijkheid wordt geboden aan jonge mensen om zich ook op dat erf te kunnen vestigen, ontstaat er waarschijnlijk een hele mooie interactie en houden we het platteland leefbaar!
De jeugd heeft de toekomst… Gelukkig zien zij inmiddels de urgentie van minder bezit en meer delen…. En gelukkig komt dat besef ook steeds meer bij de oudere generatie. Het gebruik van zaken zonder dat ze eigendom zijn, zoals bv. een deelauto. Waarom heeft iedereen een wasmachine of een ladder. Die kunnen we toch ook van elkaar lenen. Zo ontstaat er minder afval en meer ruimte voor sociale contacten.
Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de website Adem Wonen of lees de complete visie in het pdf-document.
Traditionele bouw kan tot gezondheidsklachten leiden. Lees dit verhaal over gezondheidsklachten van Agnes Heethaar en haar zoektocht naar een oplossing om gezond te kunnen wonen: Zijn onze huizen wel op de menselijke natuurlijke maat?